WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Fraudeverzekering

LiabilityR&D

Diefstal van data, verduistering van geld, gesjoemel met firmawagens en tankkaarten, ... uw bedrijf is op heel wat verschillende plaatsen gevoelig voor fraude. Soms blijft de schade gelukkig beperkt. Maar vaak niet. Dan is een fraudeverzekering meer dan nodig.

Owl tabs

Hoe herken je identiteitsfraude?

De meeste mensen herkennen al vrij snel dat ze slachtoffer zijn geworden van identiteitsfraude. Hun contacten krijgen bijvoorbeeld zogezegd berichten van hen, die ze helemaal nooit verstuurd hebben. Of ze krijgen boetes, aanmaningen of rekeningen in de bus, voor zaken die ze helemaal niet gedaan of gekocht hebben. Vermoedt u dat iemand uw identiteitsgegevens heeft misbruikt? Doe dan meteen aangifte bij de lokale politie en breng ook uw bank en werkgever op de hoogte.

Wat is spoofing?

Spoofing is een vorm van internetfraude. Een oplichter stuurt zijn slachtoffer berichten via een vervalst e-mailadres, dat identiek is aan het e-mailadres van een onschuldige vriend, klant, leverancier of collega van het slachtoffer. De berichten zien er vaak zo echt en betrouwbaar uit, dat het slachtoffer nietsvermoedend klikt op een malafide link in het bericht, die leidt naar een nagemaakte website die vraagt om persoonlijke gegevens of een betaling in te voeren. Spoofing is meestal niet gedekt door een cybercrimeverzekering, maar vaak wel door een fraudeverzekering.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van internetfraude. Een oplichter lokt zijn slachtoffer naar een kopie van een bestaande website en ontfutselt daar diens inloggevens of betaalinformatie. Veel oplichters die zich aan phishing wagen, doen zich voor als een vertrouwde instelling (een bedrijf, overheid of bank) of als iemand die een bepaalde vertrouwensband heeft met het slachtoffer (bijvoorbeeld een manager, collega of leverancier).