WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Zonder milieuverzekering loopt elk bedrijf risico

Nieuws
04 februari 2022

 

Heel wat ondernemingen onderschatten de kans dat ze, al dan niet rechtstreeks, milieuschade aanrichten. Bovendien rekenen ze in die context vaak ten onrechte op hun brandverzekering, bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid uitbating of cyberverzekering. Alleen met een milieuverzekering verzekert u de milieurisico’s van uw bedrijf afdoende.

Liever een persoonlijk onderhoud?

 

Brandverzekering dekt zelden saneringskosten

Een brandverzekering dekt weliswaar opruimingskosten, maar alleen bij een verzekerd risico (zoals bijvoorbeeld brand, bluswerken, bepaalde types blikseminslag en overstromingen). Stel dat het risico toch verzekerd is, dan zijn saneringskosten meestal niet of slechts voor een minimaal verzekerd kapitaal gedekt.

Voorbeeld

Een zware brand bij een drukkerij wordt geblust. Daags nadien blijkt de grond rondom de site ernstig verontreinigd door onder meer de blusmiddelen die door de brandweer werden ingezet. De drukkerij is verplicht om de bodem te laten reinigen en de brandverzekering komt niet tussen in de saneringskosten.

 

Cyberverzekering sluit milieuschade uit

Een cyberverzekering dekt geen materiële schade na een netwerkonderbreking en dus ook geen milieuschade.

Voorbeeld

Hackers leggen de geautomatiseerde koeling van een zuiveringsinstallatie stil in een poging losgeld te krijgen. Het warme water komt in een nabijgelegen rivier terecht en doodt de vissen, waardoor de biodiversiteit beschadigd geraakt. De cyberverzekering komt niet tussen voor schade aan het milieu.

 

Milieuschade niet gedekt door verzekering bestuurdersaansprakelijkheid

Bij onopzettelijke inbreuken op de milieuwetgeving biedt een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering meestal wel dekking voor de verdedigingskosten wat betreft de vordering tegen een bestuurder, maar de milieuschade zelf maakt geen deel uit van de vergoeding.

 

En de BA-uitbating dan?

Een BA-uitbating vergoedt bij milieuschade alleen accidentele pollutie en de saneringskosten bij derden – en dat vaak maar tot een bepaald bedrag. Milieuschade die gradueel wordt aangericht is niet gedekt, en uw eigen schade evenmin.

 

Milieuverzekering op maat van uw onderneming: Enviro Care

Er heerst een vals gevoel van veiligheid onder ondernemers, terwijl de milieureglementering, zeker in Vlaanderen, nochtans almaar strenger wordt en de kosten en sancties die ermee gepaard gaan bijgevolg stijgen. Schade die oploopt tot in de honderdduizenden euro’s is zeker niet ongewoon. Uw bedrijf hoeft niet eens vervuilende stoffen te verwerken of te vervaardigen om aansprakelijk te worden gesteld voor schade aan het milieu. Alleen met een milieuverzekering dekt u zich zorgeloos in tegen accidentele milieuschade en (optioneel) graduele milieuschade.

 

5 vragen en uw eerste voorstel is onderweg

ADD maakt het u graag gemakkelijk. Beantwoord 5 ja-nee-vragen en ontvang al binnen enkele werkdagen een indicatieve offerte voor uw milieuverzekering.

5 ja-nee-vragen

Meer weten? Neem gerust contact op met onze verzekeringsarchitecten.

lees ook: https://www.add.be/nl/nieuws/tot-300000-euro-kosten-bodemsanering-vraagt-om-bijzondere-polis

milieu.png

Overige nieuws & events

 • Website: make-over aan de gang

  Onze website bevindt zich momenteel achter de schermen in de steigers . Mogelijks ondervindt u daar vandaag enige ongemakjes door, onze excuses...
  14 december 2022
 • Rechtsbijstandverzekeraar DAS kondigt nieuwe tarieven aan.

  DAS zal een premieverhoging doorvoeren vanaf 01.07.2022. Daarnaast kondigt de maatschappij ook een verhoging van verzekerde kapitalen aan. Voor meer...
  03 juni 2022
 • Environment

  Tot 300.000 euro kosten: bodemsanering vraagt om bijzondere polis

  Bodemverontreiniging komt sneller voor dan u denkt. Uw bedrijf hoeft zelfs niet met chemicaliën of andere vervuilende stoffen te werken om een...
  11 februari 2022
 • Property

  Storm op komst!

  De weersvoorspellers kondigen voor de komende uren hevige rukwinden aan. Een verwittigd man (of vrouw) is er twee waard! Enkele nuttige tips: sluit...
  31 januari 2022
 • Transport

  Maximale verzekerde waarde: is uw transportverzekering nog up-to-date?

  We weten allemaal hoe uitzonderlijk (én precair) de logistieke situatie op dit moment is. Sowieso is het niet slecht om uw transportverzekering...
  28 januari 2022