WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Zeven op tien Belgische bedrijven niet voorbereid op cyberaanval

Nieuws
13 januari 2015

 

Persbericht

Contact: Bert Bouserie
Pers & communicatie
Tel +32 16 43 11 80
GSM +32 488 40 44 77
E-mail: bert.bouserie@add.be

Zeven op tien Belgische bedrijven niet voorbereid op cyberaanval

•    11% bedrijven brengt kosten mogelijke cyberaanval in kaart
•    13% bedrijven sluit verzekering tegen cybercrime af

Heverlee/Aalter, 13 januari 2015 – Uit een enquête van de verzekeringsarchitecten ADD en vakblad CFO Magazine blijkt dat zeven op de tien Belgische bedrijven niet voorbereid zijn op een cyberaanval. Amper 11% van de ondervraagde ondernemingen geeft aan alle mogelijke kosten van een cyberaanval in kaart gebracht te hebben. Positief is wel dat het aantal Belgische bedrijven dat een specifieke verzekering afsloot tegen de kosten van data- en omzetverlies als gevolg van een cyberaanval op één jaar tijd verdubbelde: van 5% in 2013 naar 13% in 2014.

90% van bedrijven geen idee van kosten cyberaanval

Opvallend resultaat uit de bevraging van ADD en CFO Magazine is dat slechts 1 op de 10 CFO’s een duidelijk beeld heeft van de financiële impact van een cyberaanval op hun bedrijf. 74% geeft aan de financiële gevolgen niet in kaart gebracht te hebben. 16% van de respondenten heeft helemaal geen idee van de bedrijfssituatie rond cybercrime.

Sarah Heuninck van CFO Magazine pleit voor meer aandacht voor cybercrime in 2015: “Deze bevraging geeft een duidelijk sein dat cybercrime hoog op de agenda van de Belgische CFO dient te staan de komende jaren. Het globale risicobeheer van de onderneming valt vaak – al dan niet impliciet – onder de verantwoordelijkheid van de CFO. De bescherming tegen ICT-risico’s maakt hier een steeds belangrijker wordend deel van uit. Niet enkel systeemschade en mogelijk omzetverlies moeten hierbij in rekening genomen worden, maar ook mogelijke compliance risico’s wat betreft onder meer privacybescherming en schending van bedrijfsgeheimen.”

Belgische bedrijven verzekeren zich tegen cybercrime: van 5% naar 13% in één jaar

De enquête geeft ook een positieve evolutie weer rond cybercrime. Het aantal Belgische bedrijven dat een verzekering afsluit tegen cybercrime verdubbelde in één jaar tijd. Vandaag geeft 13% van de ondernemingen aan een verzekering te hebben afgesloten tegen de kosten van data- en omzetverlies als gevolg van e-crime. In 2013 was dat slechts 5%.

Paul Marck, technisch directeur bij ADD, tempert de positieve evolutie: “In de praktijk zien we dat bedrijven er te snel van uitgaan dat ze verzekerd zijn tegen cybercrime. Klassieke verzekeringen bieden geen of slechts een fragmentarische bescherming. Kosten voor opsporing en herstel van veiligheidsproblemen of voor crisiscommunicatie na een inbraak in het systeem zijn zelden gedekt. Als je dan ook nog rekening houdt met de gevolgen op het vlak van aansprakelijkheid en omzetverlies, is het duidelijk dat enkel een gespecialiseerde polis cybercrime een afdoende bescherming biedt. Een verzekering tegen cybercrime is geen luxeproduct meer.”

Over de studie van ADD en CFO Magazine

ADD en CFO Magazine ondervroegen tijdens juli en augustus 2014 een representatief staal van om en bij de 200 Belgische CFO’s van middelgrote tot grote multinationale ondernemingen over hoe ze omgaan met de risico’s van hun bedrijf. Eén van de items uit de enquête was cybersecurity. Onderstaande grafieken geven de belangrijkste resultaten van de bevraging rond risicobeheer bij Belgische ondernemingen op het vlak van cybersecurity weer.

1.    Beschermt uw bedrijf de ICT-hardware meer dan alleen maar tegen brand? (vandalisme, oververhitting, blokkage)

pr1.png


2.    Beveiligt uw bedrijf zijn data op een specifieke manier?

pr2.png


3.    Bracht uw bedrijf alle kosten in kaart van een mogelijke cyberaanval?

pr3.png


4.    Sloot uw bedrijf een verzekering af tegen de kosten van data- en omzetverlies als gevolg van cybercrime?

pr4.png

# # #

Over ADD

ADD, de verzekeringsarchitecten, geeft Belgische bedrijven zekerheid aan hun plannen. Dat doet het bedrijf vanuit de filosofie zien-denken-doen. ADD’s verzekeringsarchitecten tekenen verzekeringsplannen uit met oog voor de risico’s van bedrijven, maar ook voor hun ideeën en ambities. Dat gebeurt via geïntegreerd risicomanagement en een totaalvisie op ondernemingsrisico’s: van analyse, via preventie tot (innovatieve) verzekeringsoplossingen. Persoonlijk contact, open dialoog en transparantie zijn de sleutelwoorden bij die aanpak.
ADD stelt 110 mensen tewerk in kantoren te Heverlee (Leuven) en Merelbeke (Gent). Via het Worldwide Broker Network (WBN) is ADD wereldwijd actief. In 2013 haalde ADD een omzet van 15 miljoen euro.
Voor meer informatie: http://www.add.be

Over CFO Magazine

CFO Magazine is al 17 jaar hét vakblad voor de CFO en zijn sleutelmedewerkers. Meer nog, het is een werkinstrument voor het ganse finance team. Niet alleen de CFO, maar ook de controllers, accountants, creditmanagers,… vinden er inspiratie en informatie om hun professionele uitdagingen beter gewapend te lijf te gaan.
CFO Magazine is daarenboven een multimediaal concept. Het is met verschillende gerichte inhoudelijke events, opleidingen, CFO TV, surveys, tabletpublicaties, clubs en netwerken veel meer dan een tijdschrift.
Voor meer informatie: http://www.cfomagazine.be

Hoe kan ik cybercriminaliteit voorkomen?

U kunt cybercriminaliteit voorkomen door enerzijds experten in te schakelen die uw IT-omgeving, zowel hardware als software, op maat beveiligen. Onderschat daarnaast het belang van awareness creëren bij uw personeel niet. Zij moeten minstens weten wat sterke wachtwoorden zijn, pogingen tot phishing kunnen herkennen, updates altijd onmiddellijk uitvoeren en weten wat malware is.

Hoe kan ik mezelf / mijn bedrijf beschermen tegen cybercriminaliteit?

Om uw bedrijf te beschermen tegen cybercriminaliteit, neemt u het best een specialist in de arm. Hij of zij gaat na welke strategie en technologie u het best inzet om uw specifieke data, processen en omgeving te beschermen tegen hackers en andere cybercriminelen. Vraag daarnaast zeker naar een cybercrimeverzekering op maat, zodat uw bedrijf zelf niet of slechts minimaal voor de gevolgen van cybercriminaliteit hoeft op te draaien. Om uzelf als privépersoon te beschermen tegen cybercriminelen, voorziet u het best steeds een back-up van belangrijke data, hanteert u alleen sterke wachtwoorden die u (minstens) jaarlijks wijzigt en voert u updates altijd onmiddellijk uit.

Hoe kan ik awareness voor computercriminaliteit creëren bij mijn medewerkers?

De beste manier om awareness voor computercriminaliteit te creëren bij uw medewerkers is regelmatig (minstens jaarlijks) een ‘user awareness’-training op maat organiseren. Idealiter stelt een expert die training samen op basis van een security audit in uw bedrijf en de resultaten die daaruit naar voren komen. De meeste medewerkers reageren overigens goed op theorie gecombineerd met herkenbare, praktische voorbeelden.

Overige nieuws & events

 • Trade credit

  Dekt een fraudeverzekering ook faillissementsfraude?

  Een klant plaatst een grote bestelling op krediet. U levert netjes op tijd, maar de betaling blijft uit. Uw e-mails vangen bot en het telefoonnummer...
  18 juni 2021
 • Fraude

  Fraude in België: zo groot is de kans dat het uw bedrijf overkomt

  Draait uw bedrijf minstens vijf miljoen omzet? Dan hebt u maar liefst 21 procent kans om slachtoffer te worden van fraude en 45 procent kans om...
  11 juni 2021
 • Human Capital

  Wanneer wordt een hospitalisatieverzekering voor kmo’s interessant?

  In België geniet meer dan de helft van de werknemers een hospitalisatieverzekering via het werk. Maar opvallend genoeg zijn de kmo’s in ons land...
  04 juni 2021
 • Human Capital

  Verzekering gewaarborgd inkomen: ook een must voor werknemers

  Als ondernemer bent u zeker niet de enige die een verzekering gewaarborgd inkomen heeft. Maar wist u dat ook uw medewerkers in aanmerking komen voor...
  27 mei 2021
 • Trade credit

  Kredietverzekering en COVID-19: wat na 30 juni 2021?

  Sinds de uitbraak van COVID-19 hebben kredietverzekeraars meermaals hun vrees voor een golf van faillissementen uitgesproken. Maar tot op vandaag...
  19 mei 2021