WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Rendement groepsverzekeringen: storm in een glas water?

Nieuws
11 maart 2015

Groepsverzekeringen zijn de laatste dagen niet weg te slaan uit de media. Aanleiding zijn de dalende rentevoeten die verzekeraars het laatste jaar doorvoerden in combinatie met de Wet op het Aanvullend Pensioen (WAP). Die laatste houdt in dat werkgevers mede instaan voor een gewaarborgd rendement van 3,25% op het pensioen dat personeelsleden via de tweede pijler opbouwen. Werkgevers dreigen daardoor een hoge prijs te betalen voor het aanvullend pensioen van hun personeel. Maar is er een reden tot paniek? Heeft de groepsverzekering écht van zijn pluimen verloren, of blijft het een interessant verloningsinstrument? Duiding is vereist.

De wet op aanvullende pensioenen van 2004 (WAP) beschrijft de rechten en plichten van alle partijen. Doel is om elke vorm van discriminatie uit de contracten groepsverzekering te bannen. Het element dat vandaag onder vuur ligt in de media is de regel dat de werkgever moet bijpassen indien de verzekeraar er niet in slaagt om de gewaarborgde interest te garanderen. Tot op vandaag hebben de verzekeraars steeds de nodige opbrengsten van 3,25% gehaald. Soms kan het gebeuren dat de verworven rechten groter zijn dan de effectief opgebouwde reserve. Als dat het geval is, is de werkgever op het moment dat een persoon op eindleeftijd komt of als de reserves overgedragen worden, verplicht het tekort bij te passen. Vandaag komt dit slechts uitzonderlijk voor. En vaak gaat het dan over kleine bedragen.

Dat neemt niet weg dat de huidige wettelijke rentevoeten (3,25% en 3,75%) volop ter discussie staan. Sommige verzekeraars blijven vandaag 3,25 % (inclusief winstdeelnamen) garanderen, maar dat is beperkt in de tijd. Een aanpassing van de WAP dringt zich op. De regering komt met concrete voorstellen tegen de zomer 2015.

Is de groepsverzekering nog interessant?

Naast al de heisa zouden we bijna vergeten dan een groepsverzekering nog steeds zijn plaats verdient in de verloning van personeel. Zowel voor werkgevers als werknemers heeft de groepsverzekering nog steeds belangrijke troeven in petto.

 • Voor de werkgever is het nog steeds een relatief goedkope vorm van loonsverhoging. Want hij wordt minder zwaar belast op de premies die hij betaalt, dan op het nettoloon dat hij moet storten.
 • Voor de werknemer bevat de groepsverzekering zelfs drie belangrijke voordelen:
  • Groepsverzekering betekent pensioensparen
   De wettelijke pensioenen staan onder druk. De groepsverzekering zorgt voor een welgekomen appeltje voor de dorst als aanvulling.
  • Fiscaal gunstregime
   Het extralegaal pensioen dat werkgevers via de groepsverzekering storten aan hun personeel wordt gunstig belast. Eigen bijdragen van werknemers geven ook een onmiddellijk belastingvoordeel.
  • Meer dan pensioen alleen
   Groepsverzekeringen worden steeds vaker uitgebreid met aanvullende waarborgen voor werknemers en hun gezin. Een groepsverzekering is dus meer dan pure pensioenopbouw. Het biedt werknemers extra bescherming tijdens hun loopbaan.

    

Extra aandacht voor aanvullende waarborgen

De meeste nieuwe pensioenplannen zijn flexibel. Werknemers kiezen zelf tussen een aantal aanvullende waarborgen. Die laten hen toe een buffer aan te leggen voor tegenslagen tijdens hun professionele carrière. Welke extra waarborgen werknemers kiezen, hangt af van hun privésituatie. Praat er met hen over.

Twee waarborgen die vandaag niet mogen ontbreken in een groepsverzekering:

 • de waarborg ‘overlijden’
  biedt nabestaanden een extra bescherming tegen een openstaande hypotheek
 • de waarborg ‘gewaarborgd inkomen’
  vangt het inkomensverlies bij ziekte of ongeval op en beschermt het gezin tegen zware financiële problemen

   

Loonsverhoging versus groepsverzekering: de cijfers

Groepsverzekeringen blijven een fiscaal interessant verloningsmiddel. De drie onderstaande vergelijkingen geven zwart op wit aan dat het rendement van de groepsverzekering nog altijd aantrekkelijk is. Zelfs als het rendement slechts 1% bedraagt. Ook dan ligt het rendement haast nog 2 keer zo hoog dan bij een klassieke loonsverhoging.

Eénmalige Loonsverhoging van 1.200 EUR vs Eémalige storting van 1.200 EUR in groepsverzekering
simulatie gedurende 20 jaar bij een gewaarborgde rentevoet van 1% - 2.5% 3.25%

 

 

Omschrijving

Loon
2.5%

Groepsverzekering
2.5%

Loon
1%
Groepsverzekering
1%
Loon
3.25%
Groepsverzekering
3.25%
Kost Bedrijf1.6201.306    
RSZ WG 35%4200    
RSZ WG 8.86%0106    
Bruto Loonsopslag voor WN1.2001.200    
RSZ WN (13.07%)1570    
B.V. (53.5%)5580    
Taks 4.4% 51    
Kosten 46    
Netto loonsverhoging4851.103    
% aandeel van de investering dat naar de werknemer gaat30%84%    
Gewaarborgde rentevoet2.5%2.5%1%1%3.25%3.25%
Bruto eindkapitaal12.39128.18710.68124.29713.37130.416

eindbelasting
(65 jaar)

04.38303.778

0

4.730
Netto eindkapitaal12.39123.80410.68120.15913.37125.686

 

Overige nieuws & events

 • Property

  Blikseminslag: dekt uw brandverzekering wel de volledige lading?

  “Natuurlijk zijn we verzekerd tegen blikseminslag. We hebben toch een brandverzekering afgesloten?” U zou ervan versteld staan hoeveel bedrijven na...
  30 juli 2021
 • CybercrimeFraude

  Spookfacturen: hoe voorkomt u deze vorm van fraude?

  Spookfacturen zijn al jaren een veelvoorkomende vorm van fraude. Vroeger waren het vooral papieren facturen die door oplichters werden onderschept en...
  23 juli 2021
 • Human Capital

  Cafetariaplan: hoe flexibel moet uw groepsverzekering zijn?

  Almaar meer werkgevers bieden hun medewerkers een flexibele groepsverzekering aan, ook wel cafetariaplan genoemd. Een cafetariaplan is zowel voor...
  16 juli 2021
 • Fleet

  Veilig op autovakantie: vinkt u de checklist volledig af?

  Ongetwijfeld hebt u met het hele gezin lang uitgekeken naar uw autovakantie . Pech onderweg – of een onverwachte boete – is wel het laatste dat u wil...
  09 juli 2021
 • CybercrimeFraude

  Ransomware: wat moet u doen als uw bedrijf slachtoffer wordt?

  Geen enkel bedrijf is te groot of te klein om ten prooi te vallen aan cybercriminelen. Ransomware in het bijzonder vormt vandaag een reëel risico...
  02 juli 2021