WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Kredietverzekering en COVID-19: wat na 30 juni 2021?

Nieuws
19 mei 2021

 

Sinds de uitbraak van COVID-19 hebben kredietverzekeraars meermaals hun vrees voor een golf van faillissementen uitgesproken. Maar tot op vandaag blijft het aantal falingen, zowel in België als in het buitenland, op een normaal niveau. In 2020 daalde het aantal faillissementen in België zelfs met dertig procent door allerhande fiscale steunmaatregelen en uiteraard het moratorium op faillissementen. Ook voor de kredietverzekeraars werd een systeem van staatswaarborg op poten gezet, dat loopt tot 30 juni 2021.

Liever een persoonlijk onderhoud?

Staatswaarborg wordt niet verlengd

Maar wat gebeurt er na 30 juni? Het valt niet te ontkennen dat de uitgebreide steunmaatregelen een artificiële situatie hebben gecreëerd, die vroeg of laat een correctie zal krijgen. De verwachting was dat de staatswaarborg voor de kredietverzekeraars niet opnieuw verlengd zou worden en dit werd ondertussen bevestigd. Voor hen is die waarborg immers weinig interessant gebleken. Zo moesten kredietverzekeraars een aanzienlijk deel van hun premies afstaan, terwijl ze weinig of geen nood hadden aan de herverzekering aangeboden door de Belgische staat.

Risicoappetijt

Zal de risicoappetijt van de verzekeraars – en bijgevolg de hoogte van de kredietlimieten – nu afnemen? Dat is moeilijk te zeggen, omdat we in de eerste plaats geen duidelijk zicht hebben op het aandeel kredietlimieten die standhielden onder de staatswaarborg.  De ene verzekeraar verwerkt deze gegevens al wat transparanter dan de andere, maar naar verluidt zou het aandeel alleszins beperkt zijn.

Bovendien communiceren de meeste bedrijven vrij open over hun cijfers van 2020, wat de kredietverzekeraars toelaat om hun risico beter in te schatten en de kredietlimieten naar een correct niveau te schroeven. Indien het aantal faillissementen echter gevoelig zou stijgen, dan kan dat de acceptatiepolitiek van uw verzekeraar mogelijk wel beïnvloeden.

Kredietverzekering tijdens en na COVID-19

Weet dat wij in elk geval klaarstaan om uw kredietverzekering te analyseren en te optimaliseren. ADD gaat met verschillende verzekeraars in gesprek om oplossingen voor ontoereikende limietacceptatie te vinden, van single-buyer-formules tot top-up-cover in verschillende vormen (voor één enkele debiteur, een selectie van debiteuren of uw gehele portefeuille), alsook excess-of-loss-dekking.

Vraag naar onze handige tool

Hebt u nog geen kredietverzekering, maar wilt u toch graag het risicoprofiel van uw klantenportefeuille te kennen? Neem gerust contact op en vraag naar onze handige tool die alles visueel voor u in kaart brengt.

kredietverzekering_en_covid-19_wat_na_30_juni_2021_1_0.png

Overige nieuws & events

 • Trade credit

  Kortere betalingstermijn in 2022: nog even koffiedik kijken

  Op 1 februari 2022 treedt de aangekondigde wijziging binnen de wet op de bestrijding van betalingsachterstand in voege. Vanaf dan mogen leveranciers...
  21 januari 2022
 • Fleet

  Vivium: nieuwe tarieven auto vanaf 01 februari 2022

  Het overzicht van de aanpassingen vindt u hier terug. In geval van tariefverhoging is art.12 van het Koninklijk Besluit van 22 februari 1991 van...
  19 januari 2022
 • Here comes 2022

  28 december 2021
 • Trade credit

  Kanaal Z: Kredietverzekering sinds corona belangrijker dan ooit

  Ondanks de coronapandemie is het aantal faillissementen vandaag nog altijd historisch laag. Maar tegelijk zijn de risico’s op wanbetaling groter dan...
  17 december 2021
 • Human Capital

  Groepsverzekering: hoe kiest u vandaag tussen tak 21 en tak 23?

  Als u besluit om uw werknemers een groepsverzekering aan te bieden, hebt u de keuze tussen een tak 21 - en een tak 23-verzekering . In deze woelige...
  03 december 2021