+32 16 43 11 00
Cyberpolis beschermt bedrijven niet tegen phishing
Phishing gebeurt veel sneller dan u denkt. Uw medewerker krijgt een mailtje van een leverancier – of zo lijkt het toch – met de vraag om een openstaande factuur snel te vereffenen. Nietsvermoedend klikt uw medewerker op de link in het bericht en voert hij de betaling door met de kredietkaart van uw bedrijf. Maar wat blijkt? De mail kwam in werkelijkheid van een hacker en de link stuurde uw medewerker door naar een website die als twee druppels water leek op die van uw leverancier. Of uw cyberpolis dan geen schadevergoeding voorziet voor dit soort frauduleuze praktijken? Jammer genoeg niet. Lees snel hoe u zich wél kunt indekken.
Liever een persoonlijk onderhoud?
Het grote gevaar van phishing
U denkt misschien dat u een fake bericht van een “collega” al van mijlenver kunt spotten, maar niets is minder waar. Hackers gaan almaar gewiekster te werk, en houden uw interne communicatie soms zelfs weken- of maandenlang in de gaten om het taalgebruik perfect te kunnen nabootsen. Dat is tegenwoordig ook meteen het grote gevaar van phishing: mensen klikken niet snel op een spambericht van een vreemde afzender, maar laten zich vrij makkelijk in de luren leggen als ze denken dat het bericht afkomstig is van iemand die ze werkelijk kennen.
Uw medewerkers sensibiliseren
Stap één om uzelf in te dekken tegen phishing is vermijden dat het uw bedrijf overkomt. Sensibiliseer uw medewerkers door hen de volgende tips mee te geven:
- Maak vaste tabbladen aan in de webbrowser voor sites die u vaak bezoekt en waar u (betaal)gegevens moet invullen.
- Klik nooit op een link in een e-mailbericht, maar vul zelf het adres van de website in (of gebruik het tabblad dat u aanmaakte).
- Weet dat phishing ook via instant messaging kan gebeuren.
- Wees extra waakzaam als berichten niet persoonlijk aan u geadresseerd zijn en/of ze taalfouten bevatten.
- Installeer updates tijdig.
- Maak altijd een back-up van belangrijke bestanden en gegevens.
Cybercrimepolis vs. fraudeverzekering
Een cybercrimepolis biedt u alleen dekking tegen hackers die met belangrijke data aan de haal gaan of uw IT-systemen platleggen na inbreuk in uw systemen met alle gevolgen van dien. Gelukkig kunt u tegen vermogensschade door phishing wel een fraudeverzekering sluiten. Praat erover met onze experten! Neem snel contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Wat is phishing?
Phishing is een vorm van internetfraude. Een oplichter lokt zijn slachtoffer naar een kopie van een bestaande website en ontfutselt daar diens inloggevens of betaalinformatie. Veel oplichters die zich aan phishing wagen, doen zich voor als een vertrouwde instelling (een bedrijf, overheid of bank) of als iemand die een bepaalde vertrouwensband heeft met het slachtoffer (bijvoorbeeld een manager, collega of leverancier).
Wat is hacking?
Hacking is een vorm van cybercriminaliteit waarbij een hacker beveiligingsmechanismen weet te omzeilen en zo zonder toestemming een computernetwerk binnendringt. Niet alle hackers hebben evenwel malafide bedoelingen. Zogenaamde ‘etische hackers’ zijn niet uit op datadiefstal, maar gebruiken hun expertise juist om netwerkeigenaren te waarschuwen voor gaten in hun beveiliging.
Welke verzekeringen biedt ADD tegen cybercrime?
Op het gebied van cybercrime biedt ADD een cybercrimeverzekering aan, maar we raden aan om die in elk geval te combineren met een fraudeverzekering. Het is namelijk niet altijd eenvoudig om te bepalen of een voorval nu gedekt wordt door een cyberpolis of een fraudeverzekering. Zo is CEO-fraude via mail strikt genomen een cyberincident, maar zal een gewone cyberpolis de directe financiële gevolgen voor uw bedrijf vaak niet dekken. Een fraudeverzekering doet dat wel. De financiële verliezen van derde partijen of eventuele schade aan uw data of digitale infrastructuur ten gevolge van cybercrime, vragen dan weer om een cybercrimeverzekering.