WBNetADD connect
Direct contact

+32 16 43 11 00


Contacteer ons nu

U bent hier

Arbeidsongevallen: laat uw bedrijfsfeest niet aflopen op een sisser

Nieuws
24 juni 2021

 

Social distancing of niet, binnenkort staan er bij veel organisaties weer bedrijfsfeestjes op het programma. Belangrijk voor de goede sfeer, maar natuurlijk niet zonder risico op discussie met uw arbeidsongevallenverzekeraar. Want wie is er aansprakelijk als een medewerker tijdens of na het feest een ongeval krijgt? Is er alcohol in het spel, dan wordt de kwestie bovendien nog ingewikkelder. We vertellen u waarmee u als werkgever zeker rekening moet houden.

Liever een persoonlijk onderhoud?

 

CAO 100: wettelijk kader voor bedrijfsfeesten

Als werkgever bent u verplicht om een preventief beleid rond alcohol en drugs te bewerkstelligen. CAO 100 creëert weliswaar een beperkt kader, maar u bent de eindverantwoordelijke om het beleid in het arbeidsreglement op te nemen met daarin ook de nodige doelstellingen en de concrete maatregelen die u zult treffen. Het is verstandig om in dat beleid speciaal ruimte te voorzien voor bedrijfsfeesten, teambuildings en gelijkaardige evenementen met uw personeel.

Zo kunt u in het arbeidsreglement laten opnemen dat niet alleen dronken zijn tijdens de werkuren als een zware fout wordt aanzien, maar bij uitbreiding ook dronkenschap tijdens werkgerelateerde activiteiten buiten de werkuren, of het nu gaat om een intern evenement of extra muros.

 

Bedrijfsfeestjes: arbeidsongeval of niet?

Natuurlijk wordt er op de meeste personeelsfeestjes wel degelijk alcohol geserveerd. Geen probleem op zich, zolang u het maar uitdrukkelijk toelaat in het arbeidsreglement en u bovendien voorzorgen neemt om het alcoholgebruik te beperken. Het is ook aangeraden om vooraf expliciet te communiceren dat eventuele activiteiten na het feest niet uw verantwoordelijkheid zijn.

Loopt een werknemer verwondingen op tijdens het bedrijfsfeest, dan bent u als werkgever vrijwel altijd aansprakelijk. Ook als het feest na de werkuren en/of buiten de werkvloer plaatsvindt. Ongevallen die een werknemer veroorzaakt of die hem overkomen op de terugweg, zijn minder eenduidig te beoordelen als arbeidsongeval. Belangrijke vragen die de rechtbank zal stellen, zijn:

 • Heeft de werknemer het feest dronken verlaten en heeft hij daardoor het arbeidsreglement overtreden?
 • Is de werknemer rechtstreeks huiswaarts gekeerd na het feest?
 • En vooral: hebt u als werkgever het nodige gedaan om de dronkenschap te voorkomen?

 

Tips om veilig te feesten op / met het werk

Om discussie te vermijden en iedereen op een veilige manier te laten feesten onder collega’s, kunt u (naast het opstellen van een preventief alcoholbeleid) heel wat maatregelen treffen:

 • Verwijs op de uitnodiging naar het arbeidsreglement in verband met alcohol.
 • Voorzie vervoer voor mensen die zich niet veilig naar huis kunnen begeven, zeker als u het feest organiseert op een locatie waar weinig of geen openbaar vervoer beschikbaar is.
 • Bied eventueel overnachting aan.
 • Denk aan alcoholvrije mocktails, fruitige iced teas  maar ook voldoende eten.
 • Voorzie vrijblijvende alcoholtests.
 • Kondig een einduur aan.

 

Vragen over bedrijfsfeestjes en uw arbeidsongevallenverzekering? Onze experten beantwoorden ze graag. Neem gerust contact op.

ontwerp_zonder_titel-7.png

 

 

 

Overige nieuws & events

 • FleetProperty

  Elektrische bedrijfswagen in uw fleet? Vergeet uw meldingsplicht niet!

  Enkele jaren geleden waren elektrische bedrijfswagens nog een uitzondering in de meeste wagenparken, maar vandaag zien meer en meer ondernemers er de...
  19 november 2021
 • CybercrimeFraude

  Werknemersfraude komt niet voor in uw bedrijf? Zo ver kan het gaan

  U bent niet van gisteren en uw bedrijf ook niet. Daarom bent u voortdurend alert voor mogelijke aanvallen van buitenaf. Misschien hebt u een...
  05 november 2021
 • Transport

  Aansprakelijkheid vervoerder: de belangrijkste uitzonderingen voor wegtransport

  Bij veel ondernemers leeft het idee dat een wegtransporteur altijd aansprakelijk is voor de schade aan of het verlies van de goederen die hij...
  29 oktober 2021
 • Transport

  Hou uw transportverzekering levensvatbaar in deze tijden van transportproblemen

  We kennen allemaal de beelden van de lege rekken in de warenhuizen in het Verenigd Koninkrijk. Maar de toeleveringsproblemen zijn zeker geen...
  22 oktober 2021
 • Cybercrime

  Uw team met phishing mails leren omgaan? Training loont!

  Stel, uw werknemer krijgt een e-mail van één van uw leveranciers met de vraag om snel een achterstallige factuu r te vereffenen. Hij komt via die...
  15 oktober 2021