+32 16 43 11 00
Arbeidsongevallen in het verkeer: moet je altijd de kortste weg nemen voor de verzekering?
Een arbeidsongevallenverzekering dekt medewerkers niet alleen voor de meeste ongevallen op de werkvloer en de thuiswerkplek, maar ook op de arbeidsweg (het woon-werkverkeer). Maar u hebt vast weleens horen zeggen dat de arbeidsverzekeraar niet tussenkomt, als een medewerker niet de kortste weg naar huis of het werk neemt. Klopt dat? Of is het een hardnekkig misverstand? Ontdek meteen het antwoord.
Liever een persoonlijk onderhoud?
Wat is de arbeidsweg?
De arbeidsweg is de normale weg die een medewerker aflegt tussen zijn verblijfplaats en de werkplek. De arbeidswetgeving zegt wel dat deze route ook een aantal belangrijke omwegen mag inhouden.
Wat is een belangrijke omweg?
De arbeidswet stelt het traject dat een medewerker op een werkdag aflegt om kinderen naar school of de opvangplaats te brengen en ze nadien ook weer op te halen, gelijk aan de arbeidsweg. Ook bij een winkel stoppen om eten te kopen, beschouwt de wetgever doorgaans als een belangrijke omweg.
De kortste weg is niet altijd verplicht
Maar ook zonder essentiële omweg hoeft u niet per se de kortste weg naar het werk of naar huis te nemen. Zo mag u zeker voor de gemakkelijkste of de snelste weg kiezen. Arbeidsongevallenverzekeraars maken er bijvoorbeeld geen probleem van dat u een omweg neemt via de autostrade, als dat betekent dat u sneller op uw bestemming aankomt. Of, als u met de fiets naar het werk gaat, dat u kiest voor een langer traject dat meer fietspaden heeft.
Bespreek grijze zones nu al
Stel dat een medewerker halsoverkop op het werk vertrekt, omdat zijn partner plots in het ziekenhuis ligt, en onderweg krijgt hij zelf een ongeval. Of hij rijdt ’s avonds niet naar het adres waar hij gedomicilieerd is, maar naar de woonplaats van zijn partner. In deze en vele andere gevallen, is de kans tot discussie met de verzekeraar reëel.
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen
Ons advies: vermijd verrassingen en discussie achteraf. Bespreek voorafgaandelijk met uw verzekeraar of makelaar hoe het zit met eventuele omwegen die uw medewerkers op hun arbeidsweg maken en hoe u andere specifieke situaties afdoende kunt verzekeren. Laat zeker ook niet na om uw personeel grondig te informeren over de wettelijk verplichte waarborgen alsook over de facultatieve waarborgen die u voor hen hebt onderschreven.
Hebt u nog vragen? Aarzel zeker niet om contact op te nemen. Wij brengen dit alles graag voor u in kaart.